logo
Etusivu
Käsikirja
Opinnäytetyö
Tiedostot
Linkit
Muuta

LeHTori

Käsikirja

2 FreeBSD Käyttöjärjestelmä

2.1 Esitellään FreeBSD

2.2 Asennetaan FreeBSD

2.3 Yleistä UNIX järjestelmistä

2.4 Peruskomennot

2.5 Komentotulkit

2.6 Ohjelmien asentaminen ja päivittäminen

2.7 Käynnistysjonot

2.8 Asetustiedostot

2.9 Levykiintiö eli quota

2.10 FreeBSD:n kerneli

2.11 Yhteyden jakaminen NATD:llä

2.12 Palomuuriohjelmistot

2.13 Cvsup ja verkosta päivittäminen

2.14 Käyttöjärjestelmän päivittäminen

2.15 XFree86 Ikkunointijärjestelmä

2.16 Sysinstall Ohjelmisto

2.17 Yleisiä ongelmia

2.18 Muuta

2.19 Levyjärjestelmän laitteiden-nimet

3 Asennetut palvelinohjelmistot ja niiden käyttäminen

3.1 Samba ja toimialuepalvelin

3.2 Squid, Internetin välityspalvelin (proxy)

3.3 Apache, Web-palvelin

3.4 Postfix, Sähköpostipalvelin

3.5 Popd, Sähköpostin hakupalvelin

3.6 Openwebmail

3.7 Bind9, DNS-palvelin

3.8 OpenSSH

3.9 OpenSSL sertifikaatti


2.3 Yleistä UNIX järjestelmistä

Ohjelmat ja BSD

Ovatko ohjelmat maksullisia?

Pääasiallisesti ohjelmat, joita käytetään UNIX ympäristössä, ovat ilmaisia. Tämä on hyvin radikaali ero Windows järjestelmään, johon monet kaupalliset yritykset luovat ohjelmistojaan.

Ovatko maksuttomat sovellukset huonompia?

Eivät, ole. Ohjelmat ovat hieman erilaisia, mutteivät huonompia. Usein sovellukset ovat turvallisempia, kuin suljetun lähdekoodin sovellukset, koska niitä lukee 1000 silmäparia, kun suljettuja vain muutama!

Onko UNIX järjestelmään saatavana kaupallisia sovelluksia?

Kyllä on, esimerkiksi Opera Internet selain.

Voinko ajaa WINDOWS sovelluksiani UNIX ympäristössä?

Toiset pyrkivät suorittamaan Windows järjestelmän sovelluksia Wine emulaattorin päällä tai asentamalla muita emulointiympäristöjä, kuten wmware. Teknisesti Windows sovellusten ajaminen UNIX ympäristössä on mahdollista. Lue lisää: http://www.winehq.com/

Ohjelmien asentaminen UNIX järjestelmään?

Windows maailmassa suurinosa ohjelmista (mukaan lukien käyttöjärjestelmä) ovat distriboitu ja asennetaan ennaltamäärätyistä paketeista. Kaikki mitä teet, että kopioit tarvittavat tiedostot asennuslähteestä (useiten CD:ltä tai ladatusta asennustiedostosta) tiettyyn paikkaan kovalevylle ja olet valmis käyttämään ohjelmaa. Tämä tehdään Asennusohjelman avulla mikä hoitaa kopioinnin ja asettamisen.

UNIX maailmassa ohjelmat voidaan asentaa lähdekoodista tai valmiista paketeista. Kun asennat lähde koodista, käytät kääntö ohjelmaa, joka kääntää koodin helposti ymmärrettäväksi koneelle.

Linux ja Unix levyosiot:

Ensimmäinen osio ensimmäisestä levystä Linux:ssa kutsutaan hda1:ksi, toinen osio ensimmäisellä levyltä on hda2 ja niin poispäin. BSD käyttää eri tapoja, se käyttää levyn siivuja määrittääkseen mitkä alueet ovat BSD:n käytössä. ad0s1a olisi ensimmäinen osia ensimmäiseltä siivulta ensimmäiseltä kovalevyltä. ad0s1b olisi toinen osio ensimmäiseltä siivulta ja ensimmäiseltä levyltä. Harvoin ihmiset käyttävät enempää kuin yhtä siivua per levy, joten ensimmäiset neljä kirjainta pysyvät yleensä samana.

Kaikissa unix käyttöjärjestelmissä levyt on nimetty miten ne on yhdistetty emolevyyn. Linuxissa Primary Master levy on "hda", primary slave on taas "hdb" ja niin poispäin. Ensimmäinen cd-asema on acd0 riippumatta missä se on kiinni. Muissa unixeissa on eri tapa nimetä asemia.

Komemennot ja UNIX ympäristö

Windowsissa (ja DOS:ssa) Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä. Unixissa niillä on iso ero. COMMAND.COM ja command.com olisi täysin eri tiedosto Unixissa, mutta Windowsissa se on sama tiedosto.

Tiedostojen nimet ja erikoismerkit Unixissa

Välilyönnit ja erikoismerkit tiedoston nimissä ovat sallittuja.

mv vanha "Uusi tiedosto välilyönnein"

Sitten kun tiedoston nimi sisältää välilyöntejä tai erikoismerkkejä (ei koske . , merkkejä) kirjoita tiedoston nimi "" merkkien sisään tai erottele nimi seuraavaan tapaan: tiedosto\ jossa\ \@\on\ merkkejä

helpoin tapa kuitenkin on tehdä tiedoston nimi lainausmerkkien sisään, jolloin järjestelmä tajuaa välilyönnit ja erikoismerkit nimistä.

daemon

Tero Asikainen, Mika Mähönen ja Markku Hämäläinen